A_Fogágybetegségről

Diagnózis

Avagy hogyan is zajlik a vizsgálat?

A kezelő orvos számára egy pontos dokumentáció minden egyes fog, és a hozzá tartozó tasakok állapotáról megmutatja, melyik fog, milyen mértékben érintett a gyulladásban. Egy apró szondával megmérjük az összes tasak mélységét és megállapítjuk az úgynevezett szondázási ínyvérzés mértékét.
 

Az eredményeket összesítjük. Ennek során figyelembe vesszük a hidakat, koronákat, a szuvasodást is, csakúgy, mint a fogínyvérzést és minden egyéb kapcsolódó körülményt.
 

Ezután felmérjük, hogy a páciens milyen más betegségekben szenved, esetleg szenvedett a közelmúltban. Továbbá be kell számolni a szedett gyógyszerekről, a fogápolási és táplálkozási szokásokról, az életmódról (pl. dohányzás) és a lehetséges stresszfaktorokról. Ezek után ítélhetőek meg pontosan a fogakról, és a csonttasakokról készített röntgenfelvételek. A mozgó, rosszul álló fogak hajlamosak a fogágygyulladásra, ezeket alaposan meg kell vizsgálni.
 

Kiegészítő diagnosztika
 

Génteszt

A génteszt segítségével megbizonyosodhatunk róla, hogy van-e örökletes hajlamunk a fogágygyulladás kialakulására. Amerikai tanulmányok szerint a fogágygyulladás kialakulásának kockázata szorosan köthető bizonyos genetikai betegségek meglétéhez.
 

Mikrobiológiai teszt

Az ember szájüregében több mint 400 különböző baktériumfajta él. Ezeknek csupán egy kis része felelős a fogágygyulladás kialakulásáért. Egy jól meghatározott kezelés érdekében nagyon fontos tudni, hogy egyes baktériumok mekkora mennyiségben vannak jelen.
 

Immunológiai vizsgálat

Egy ütőképes immunrendszer képes legyőzni a paradontitis baktériumokat. Egy hosszú távon sikeres terápia érdekében elengedhetetlen az immunrendszer ellenőrzése, különben fennáll a veszélye, hogy a parodontitis újra visszatér.
 

A partner gondos vizsgálata

A parodontitis baktériumok partnerről partnerre, vagy szülőről gyermekre terjedhetnek.

>>Tovább az egyénre szabott kezelési tervek oldalra