Fogágybetegség_Hirek

A dohányosok a fogaikat is veszélyeztetik

Rosszabb véráramlás, ezáltal megnövekedett veszély a parodontózis kialakulására és nehezebb sebgyógyulás: a dohányosok esetében a száj egészségét is nagyobb veszély fenyegeti.

A dohányosok gyakrabban szenvednek a fogíny és a fog tartószerkezetének a krónikus megbetegedéseitől – és ez az úgynevezett parodontózis az ő esetükben nem olyan jól kezelhető, mint a nemdohányzóknál. Ennek következtében az erős dohányosoknak átlagosan kevesebb foguk van, mint nemdohányzó társaiknak. Különösen kritikus a helyzet, ha egy parodontózis által megtámadott fogon korona van. Előfordulhat, hogy a teljes korona használhatatlan lesz.
 

Dohányzás és parodontózis

Visszahúzódott fogíny

Különösen az erős dohányosok esetében, a beépített mesterséges foggyökerek, az úgynevezett implantátumok nehezebben épülnek be, és sokkal rövidebb ideig tartanak ki. Ezenkívül a dohányosoknál az implantátummal kezelt fogíny gyakrabban begyullad. Ez hosszútávon az implantátum elvesztéséhez vezethet.
 

Különösen drámai, hogy a dohányzó férfiaknál nemdohányzó társaikhoz képest 27-szer nagyobb a kockázata a szájüreg- vagy torokrák kialakulásának. Ezt mutatják a német rákkutató központ adatai. A férfiak esetében ez a hatodik leggyakoribb rákos elhalálozási ok.

A dohányzás következménye

A fogak elszineződése a dohányzás következtében

A dohányzás azonban nem csak az egészséget veszélyezteti. A dohányban lévő pigmentek a fogakat is rondává teszik. Szerencsére a csúnya elszíneződéseket leggyakrabban professzionális szájtisztítással el lehet távolítani. A dohányosok számára a DPH következményei miatt különösen fontos, hogy rendszeresen fogorvoshoz járjanak – évente legalább kétszer. Így lehetőség nyílik időben felfedezni a dohányzás esetleges káros következményeit.