A_Fogágybetegségről

Figyelmeztető jelek

Fogínyvérzés, szájszag, érzékeny fogak

-Amikor nem elég egy fogmosás

 

A fogínyvérzés

A fogínyvérzést gyakran a fogíny gyulladása okozza, amit nem szabad elhanyagolni. A gyulladás okozói a baktériumok, melyek beférkőznek a fogak közé, majd átterjednek a fogínybe. Ebben a fázisban kezd el a fogíny nyomásra érzékenyen, fájdalmasan reagálni, és vérezni. A parodontopátiás gyulladás előrehaladtával tasakok képződnek, melyek a baktériumokkal szemben kiszolgáltatottá teszik a foggyökért, sőt az állkapocscsontot is. A fogíny visszahúzódik, a fog elveszti a tartását, és ki is eshet.
 

Visszahúzódó fogíny

A problémát legtöbbször a beágyazódott baktériumok okozzák. Ezek a fogíny gyulladását váltják ki (parodontitis), ami a kezelés hiányában áthúzódik a fogágyra. Ennek következtében a fogíny feloldódik a fogak körül, vagy visszahúzódik. A fognyakak szabaddá, láthatóvá válnak. A visszahúzódó íny miatt tasakok keletkeznek, melyekben a baktériumok védettek a fogmosástól. Ha a baktériumok behatolnak ezekbe az ínytasakokba, károsítják a fog gyökerét, a gyökérhártya szöveteit, sőt az állkapocscsontot (csontmeder) is. A fogíny visszahúzódását nem szabad alábecsülni. Ennek következtében a fog elveszti tartását, és legrosszabb esetben a fog elvesztését eredményezheti.

Szájszag

Még ha ez továbbra is egy tabutéma, elmondható, hogy majd minden második felnőtt ember szenved a szájszag valamely formájától. Ennek keletkezését gyakran a gyomor és a bél területére helyezik, habár a kiváltó ok az esetek 85%-ában a torok és a szájüreg területére tehető. A kellemetlen lehelet a figyelmeztető jelek közé tartozik, melyek fogágygyulladásra utalnak. A fogíny gyulladásakor baktériumok telepednek az ínytasakokba, a nyelvre és különösen a torokba, kellemetlen szájszagot okozva ezzel. Az ínytasakokban a baktériumok jól védettek a napi tisztítástól, így a szájszag a rendszeres ápolás mellett is fellép. Fogorvosi tisztítással a szájszag megszüntethető. A problémát elősegítő okok a bakteriális megtelepedések, az immunrendszer meggyengülése, az anyagcsere-problémák, a dohányzás, a stressz, az alkohol, táplálkozási zavarok és a horkolás.
 

Érzékeny fogak

A fogak érzékeny reagálása a hidegre és melegre, gyakran a fogíny egyfajta gyulladását jelzi. A gyulladások okozói a baktériumok, melyek a foglepedékben találhatóak és áttelepednek a fogínyre. Ekkor kezd a fogíny, nyomásra érzékenyen reagálni és vérezni. A parodontopátiás gyulladás előrehaladtával fogínytasakok képződnek, melyek a baktériumokkal szemben kiszolgáltatottá teszik a foggyökért, sőt az állkapocscsontot is. A fogíny eltűnik a fogról, és szabadon hagyja ezeket a részeket, melyek ezután nincsenek tovább védve, és érzékenyen reagálnak a hidegre és melegre. Minél inkább visszahúzódik a fogíny, a fog elveszti a tartását, és mozogni kezd. Legrosszabb esetben a csontmeder gyulladása a fog elvesztéséhez vezethet.
 

Laza fogak

A laza fogak gyakran a fogíny gyulladásának a következményei, melyet nem szabad elhanyagolni. A gyulladás okozói a foglepedékben megtelepülő baktériumok, melyek átterjednek a fogínyre is. Ebben a szakaszban kezd el az íny nyomásra érzékenyen reagálni és vérezni. A parodontopátiás gyulladás előrehaladtával fogínytáskák képződnek, melyek a baktériumokkal szemben kiszolgáltatottá teszik a foggyökért, sőt az állkapocscsontot is. A fogínytasakok miatt a fogíny elhal, a fog elveszti tartását, és mozogni kezd. Legrosszabb esetben a csontmeder gyulladása a fog elvesztéséhez vezethet.
 

Rizikócsoportok

  • Dohányzás (gyakran a tipikus fogínyvérzés nélkül folyik le a fogágygyulladás);
  • A változó korban lévő nők;
  • Vérnyomásproblémát gyógyszeresen kezelni kényszerülő betegek;
  • Krónikus betegségben szenvedők (cukorbetegek, reumások, allergiások, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők);
  • Immunrendszeri problémákkal küzdők;
  • Nagy terhelésnek kitett egyének (privát, munkahelyi stressz);
  • Terhes nők;
  • Túlsúllyal küzdők;
  • Idősödő korosztály;

 

Szövődmények

A fog tartószerkezetének gyulladásos megbetegedései következtében baktériumok jutnak a véráramba. Ez szívproblémákhoz, cukorbetegséghez és koraszüléshez is vezethet.

Fogínye egészségi állapotának felmérése érdekében
>>végezze el fogágybetegség-tesztünket!