A_Fogágybetegségről

A fogágygyulladás okozói

A parodontitis a fogíny és a fog tartószerkezetének egy baktériumok által okozott gyulladásos elváltozása. A szájüreg leggyakoribb fertőzései közé soroljuk.  A megbetegedés lefolyását azonban egyéb tényezők is alapvetően befolyásolják.
 

Dohányzás

Mindenekelőtt az erős dohányzást okolhatjuk a fogágygyulladás súlyosbodásáért. Az is probléma, hogy a fogínygyulladás sokáig a jellemző vérzés nélkül jelentkezik, így a páciensek csak későn veszik észre.
 

Örökletes tényezők

Az emberi örökítő anyag, a DNS olyan géneket is tartalmaz, melyek védekezőrendszerünk irányításáért felelősek. Ha valamelyik elváltozik, az jelentősen megnöveli a fogágygyulladás kialakulásának esélyét.
 

Stressz

A munkában, vagy a magánéletben jelentkező túlterheltség a fogágygyulladás lefolyását negatívan befolyásolhatja, mivel legyengíti az immunrendszert. A nyugvó, lassan előrehaladó gyulladás felgyorsulását is okozhatja.
 

A nyál pH-értéke

Normál esetben a nyál semleges, illetve enyhén lúgos kémhatású. Csak így tudja semlegesíteni a táplálék lebontásából származó savas támadásokat. Ha azonban ez a savas kémhatás túl erősen jelentkezik, fennáll a veszélye az elsavasodásnak, és ezen keresztül a fogágygyulladás kialakulásának.
 

Rossz szájhigiénia

A megfelelő ápolás hiányában megbomlik a szájüreg bakteriális egyensúlya. Parodontológiai szempontból különösen lényeges a fogközök alapos és rendszeres tisztítása, például fogselyem vagy fogköztisztító fogkefe segítségével.
 

Túlsúly

A zsírsejtek gyulladáskeltő anyagokat állítanak elő, melyek parodontitishez vezethetnek.
 

Hormonális zavarok

A hormonháztartás megváltozása, például a serdülőkorban, a terhesség alatt, vagy a menopauza közben megkönnyíti a fogágygyulladás kialakulását.
 

Általános megbetegedések

A kezeletlen cukorbetegség súlyosbíthatja a fogágygyulladást. Cukorbetegek immunrendszere gyengébben védekezik a kórokozók ellen, ami szintén a betegség kialakulásának irányába hat.
 

A kor

Az öregedés során meggyengül védekezőképességünk, és a paradontitis-baktériumok elszaporodhatnak.
 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, mint például epilepszia és magas vérnyomás elleni gyógyszerek az íny jelentős megnagyobbodását okozhatják. Így a fogak tisztítása akadályokba ütközhet.
 

Sebgyógyulást lassító tényezők

Szervátültetett páciensek immunszuppressziója, kemoterápia és nagy dózisú kortizon szintén negatívan befolyásolják a fogágybetegség lefolyását.