Fogágybetegség_tesztektippek

Fogpótlások parodontológiai szemlélettel

Vállas csonkelőkészítés

 

Ha ún. rögzített fogpótlásokat, tehát hidakat vagy koronákat készítünk, a fogat, vagy pillérfogakat le kell csiszolni. Ez a csiszolás történhet a hagyományos módon, vagy az ínyt és a fog tartószerkezetét kímélve „vállasan”. Ez azt jelenti, hogy a fogba körkörösen egy vállat csiszolunk. Hogy ez a bizonyos váll elülső vagy oldalsó fognál, kívül vagy belül pontosan hol helyezkedjen el: az íny szintje alatt, felett, esetleg pont az íny vonalában, nos, ez külön mérlegelést igényel. Ennek a vállnak a széle pontosan jelzi, hogy hol legyen egyúttal a korona széle is, ráadásul a korona széle és a fog közötti folyamatos átmenet is megoldott: a korona széle nem áll el, nem irritálja az ínyt.

A hagyományos csiszolásnál mindez nem így van. Mivel nincs váll, ezért a korona széle mindenképpen eláll, és irritálhatja a fogínyt. Ez az irritáció folyamatos gyulladásban tarthatja az ínyt, ami előbb-utóbb a fog tartószerkezetére is rámehet. Az íny sötét vörössé válik, visszahúzódik, és már látszik is a korona szürkésfekete széle. Ez rendkívüli módon rontja az esztétikus mosolyt, és már messziről látszik, ha valakinek ilyen koronái vannak. Mindez vállas előkészítés esetén sokkal kisebb valószínűséggel következik be. Ráadásul egy speciális fogtechnikai eljárással még a szürkésfekete fémszegély is örökre eltüntethető.

Persze egy esetben nem kell csak tartanunk a kilátszó fémszegélytől: ha a korona vagy a híd fémmentes technológiával készül. Ebben az esetben egy fogszínű merev vázra (cirkóniumra vagy alumínium-oxidra) égetik a porcelánt. Mivel itt a korona minden alkotórésze fogszínű, ezért a hagyományos porcelán koronákhoz képest sokkal természetesebb színű, még esztétikusabb fogak készíthetők el. A fémmentes technológiák egy része pedig eleve csak vállasan előkészített fogakkal működik.