A_Fogágybetegségről

Mi is az a fogágybetegség?

A fogágybetegség a fog tartószerkezetének gyulladásos megbetegedése. Első jelei közé tartozik a rossz szájszag és a fogíny vérzése. Kiváltó oka az a baktériumok által okozott fertőzés, amit a fogakon megtelepedő ételmaradék, lepedék és az ezekből kialakuló fogkő jelez. 

A betegség kezdetén fogínygyulladás jelenik meg. Az íny élénk piros lesz, megduzzad és nyomásra, például fogmosáskor könnyen vérzik. Ha ekkor nincs megfelelő kezelés, a betegség átmegy fogágygyulladásba, mely során az íny elválik a fogtól és ún. tasak keletkezik közöttük. A tasak kezdetben nem mély. De a betegség előrehaladtával egyre mélyül, egyre nehezebb tisztítani, egyre károsabb baktériumok telepednek meg benne, egyre kiterjetebb a fogakat tartó szövetek pusztulása, mely egy idő után a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezet.  A tasakokban gyakran ún. íny alatti fogkő is kialakul.

 

Fogágybetegség

Kezdetben élénk piros, majd visszahúzódott íny jelzi a betegséget

Amíg csak fogínygyulladás áll fenn, a folyamat nem jár a fogak tartószerkezetének visszafordíthatatlan károsodásával. Rendelői professzionális fogtisztítás, fogkőeltávolítás, valamint az otthoni alapos szájhigiéné újra egészséges viszonyokat teremthet. Ha viszont a betegség már elérte a mélyebb rétegeket, és már fogágygyulladásról beszélünk, a folyamat ugyan megállítható, de az elpusztult szövetek helyreállítására csak ritkán van lehetőség. Többnyire meg kell elégednünk azzal, hogy nem következik be teljes regeneráció, de legalább eltűnnek a mély tasakok a bennük található és az ilyen környezetet kedvelő baktériumokkal együtt. Az ideális helyzet, amikor újra csak sekély tasakok találhatók, szerencsés esetben elérhető csak konzervatív módon: ultrahangos, illetve kéziműszeres, íny alatti és feletti fogkőeltávolítással, tasaktisztítással; vagy sebészi úton.  Fontos azonban azt is tudni, hogy egy sebészi tasakmegszüntetés, vagy az elpusztult szövetek sebészi helyreállítása csak nagyon alapos, akár hónapokig tartó előkészületek és kiváló otthoni fogápolás megléte esetén lehetséges. 

A fogágygyulladásra gyakran nem fordítunk kellő figyelmet, hiszen legtöbbször nem jelentkezik vele fájdalom, és ez által észrevétlen a lefolyása. A korai felismerés kiemelten fontos, hogy megakadályozhassuk a fertőzés következményeit.

Implantátumok körül fellépő betegség és a fogágybetegség kapcsolata

Amennyiben rendelkezik implantátummal, vagy a jövőben sor kerül az Ön esetében implantátum beültetésére, figyelmébe ajánlom a cikk folytatását, ahol többet megtudhat a periimplantitisről, az implantátumok körül fellépő betegség és a fogágybetegség kapcsolatáról.

>>A cikk folytatása

 

>>Végezze el fogágybetegség tesztünket