A_Fogágybetegségről

Szövődmények

Nem csak a szájüreg beteg, hanem az egész ember
 

Az elmúlt évek tudományos kutatásai nem csak a fogágygyulladás kialakulásával foglalkoztak. Számos tanulmány van, mely a betegség egész szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozik. Ezek után a parodontitist nem lehet tovább a fogíny elszigetelt megbetegedésének kezelni, hanem egyfajta általános utalásként kell kezelni a páciens egészségi problémájára. Összefoglalva elmondható: „Nem csak a szájüreg beteg, hanem az egész ember”.
 

Számos orvosi kutatás témáját adja, hogy milyen kölcsönhatások vannak a száj egészsége és a szervezet általános egészségi állapota között. Ezek a tanulmányok a fogágybetegségeket, mint más megbetegedések különálló rizikófaktorait vizsgálják. Sok általános betegség kiváltói a testben levő gyulladásgócok, melyeket a szájban levő baktériumok is befolyásolnak.
 

Az összes korosztályt tekintve öt emberből négynek gyulladt a fogínye. Ezen belül a felnőttek körében majd minden második embernek volt már fogágybetegsége, azaz egy kívülről nem látható sebe a fogíny és a foggyökér között.
Ezen keresztül a szájból átjutnak a baktériumok a véráramba, és így a test más részeiben gyulladásokat válthatnak ki. A legújabb tanulmányok szerint a fog tartószerkezetének betegségeiben szenvedők esetében magasabb a kockázata a különböző egészségügyi problémák kialakulásának. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a szívroham és a gutaütés gyakoribb a fogágygyulladásban szenvedő pácienseknél, mint más megfigyelt csoportok esetében. De nagyobb a kockázata a légúti megbetegedéseknek, a cukorbetegségnek, sőt még a terhesség lefolyására is bizonyítottan hatással van.

 

>>Ellenőrizze immunrendszere állapotát!