Fogágybetegség_Megelőzés

Tanácsok megelőzéshez

Az immunrendszer megerősítése segít a fogágybetegség legyőzésében
 

Az egészséges fogíny a baktériumok és a szervezet védekezőképességének az egyensúlyát kifejező indikátor. Az immunrendszerünk dönt arról, hogy betegek, avagy egészségesek vagyunk-e.
 

Hogyan is működik az immunrendszerünk?

A szervezetünk minden idegen anyag ellen küzd a különböző sejtek, antitestek és kémiai elemek rafinált csatarendbe állításával. Ezeknek egyetlen feladatuk van: mindent elpusztítani, megsemmisíteni, ami károsíthatja az egészségünket. Anélkül, hogy azt észrevennénk, immunrendszerünk állandóan azzal foglalatoskodik, hogy a védelmi intézkedések egy bonyolult láncolatát fenntartsa. Amennyiben ebben zavarok támadnak, betegek leszünk. Néhány ilyen zavartól gyakorta szenvedünk, úgy, mint a fejfájás, fáradékonyság vagy hasonló problémák panaszaitól, melyeknek nem tulajdonítunk nagy jelentősséget.
 

Egy meggyengült immunrendszer a parodontózis kapcsán is kiemelkedő jelentősséggel bír. A legújabb ismeretek azt mutatják, hogy a fogíny megbetegedéséért nem lehet csak a szájüregben található baktériumokat felelőssé tenni, hanem egyéb személyes tényezőket is figyelembe kell venni. Egy megtámadott, nem ép immunrendszer is lehet a fogágybetegség oka.
 

Szemléltetés gyanánt vegyünk egy egyszerű példát. A természeti népek nem rendelkeznek különösebb technikai, mechanikai segítséggel a szájhigiénia kapcsán, mégsem szenvednek igazoltan fogágygyulladástól. A civilizált népek számos segédeszközt használnak szájápolásuk érdekében, a fogágybetegséget esetükben mégis a népbetegségek közé kell sorolnunk.
 

Ennek a jelenségnek a magyarázata egészen egyszerű. A természeti népeknek rendszerint jó és erős immunrendszerük van. És persze nem esznek édességet, de sokat és jól rágnak. A károk, melyek a szájhigiénia hiánya miatt, azaz a sok baktérium miatt keletkezhetnek, azt az immunrendszerük, mely a baktériumok ellen küzd, kielégítően kivédi. Ha azonban az immunrendszer meggyengül, az optimális ápolás sem elegendő. Már csekély mennyiségű baktérium is a fog tartószerkezetének betegségéhez vezet.

 

>>Tesztelje immunrendszerét!